Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Θράψαλο με φάβα κόκκινης φακής

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τις φακές

  •  500 γρ. κόκκινες φακές
  •  1 κρεμμύδι ξερό, σε φέτες
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τα θράψαλα
  •  1.200 γρ. θράψαλα, καθαρισμένα και ολόκληρα*
  •  1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  το ξύσμα από 1 - 2 λεμόνια (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
  •  1/2 μάτσο σχοινόπρασο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  •  ο χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

 Βήμα 1

Για να φτιάξουμε το θράψαλο με φάβα κόκκινης φακής, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα βαθύ μπολ τα θράψαλα μαζί με το τζίντζερ, το λάδι, το ξύσμα και πιπέρι και τα ανακατεύουμε.

 Βήμα 2

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να μαριναριστούν.

Φακές

 Βήμα 1

Βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα τις φακές, τη δάφνη, το κρεμμύδι, αλατοπίπερο, τη ρίγανη και νερό τόσο ώστε να τις υπερκαλύπτει κατά 5 εκ.

 Βήμα 2

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε τις δάφνες, στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό όπου τις βράσαμε στην άκρη.

 Βήμα 3

Αδειάζουμε τις φακές με το κρεμμύδι στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματίσουν έναν λείο πουρέ.

 Βήμα 4

Ρίχνουμε σταδιακά από το νερό που κρατήσαμε στην άκρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε.

Θράψαλα

 Βήμα 1

Στραγγίζουμε τα θράψαλα από τη μαρινάδα και ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μια φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.

 Βήμα 2

Ρίχνουμε τα θράψαλα και τα «ψήνουμε» για περίπου 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.

 Βήμα 3

Βγάζουμε σε πιατέλα και σκορπίζουμε το σχοινόπρασο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 Βήμα 4

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνουμε τα θράψαλα.

 Βήμα 5

Συνοδεύουμε τα θράψαλα με τη φάβα από κόκκινες φακές.

πηγη


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου