Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Τραγανή ολόκληρη πανσέτα

Φτιάχνουμε ροδοψημένη πανσέτα μόνο με αλάτι

Ζητήστε από τον κρεοπώλη μια ολόκληρη χοιρινή πανσέτα 2 κιλών, χωρίς κόκαλο αλλά με το δέρμα της.


Περάστε 3 λεπτές μικρές μεταλλικές σούβλες κατά μήκος της μακριάς πλευράς (μία σε κάθε άκρη και μία στη μέση), ώστε η πανσέτα να διατηρήσει το σχήμα της κατά το ψήσιμο

    Μερίδες: μεζές για 8 άτομα

    Υλικά

    •  2 κιλά πανσέτα, χωρίς κόκαλο, με το δέρμα της (ενιαίο κομμάτι)
    •  χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    •  λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα
    •  3-4 κλωνάρια φασκόμηλο ξερό

    Διαδικασία

     Βήμα 1

    Για να φτιάξουμε την τραγανή ολόκληρη πανσέτα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.

     Βήμα 2

    Κάνουμε μαλάξεις (!) στην πανσέτα με το χοντρό αλάτι και λίγο ελαιόλαδο.

     Βήμα 3

    Περνάμε δυο - τρεις σούβλες κατά μήκος της πανσέτας μέσα στο κρέας ώστε κατά το ψήσιμο να μη λυγίσει και κυρτώσει.

     Βήμα 4

    Βάζουμε μια σχάρα σε ένα ταψί, ρίχνουμε περίπου 2 εκ. νερό ή σπιτικό ζωμό κρέατος και τα κλωνάρια φασκόμηλο.

     Βήμα 5

    Ακουμπάμε το κρέας πάνω στη σχάρα, φροντίζοντας να μην ακουμπά καθόλου στο νερό και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά.

     Βήμα 6

    Αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 220°C, γυρίζουμε τον διακόπτη στις αντιστάσεις και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι η πέτσα να γίνει τραγανή.

     Βήμα 7

    Την αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθεί, αφαιρούμε τις σούβλες και τη βάζουμε σε ξύλο κοπής.

     Βήμα 8

    Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε την τραγανή πανσέτα. Απολαμβάνουμε αμέσως, όσο είναι ζουμερό το κρέας και κρατσανιστή η πέτσα.

    πηγη


    0 Comments:

    Δημοσίευση σχολίου