Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Κοντοσούβλι από χοιρινό λαιμό με πορτοκάλι και κύμινο

Μεζές από τους λίγους

Υλικά

Μερίδες: 8-10

  •  3 κιλά λαιμός χοιρινός, χωρίς κόκαλο, σε κομμάτια 6 x 6 εκ. και πάχους περίπου 3 εκ.
  •  300 γρ. μπέικον, στρογγυλό, κομμένο σε χοντρές φέτες *

Για τη μαρινάδα

  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  •  1 κουτ. γλυκού σιναπόσπορος, καλά κοπανισμένος (είναι ο σπόρος της μουστάρδας – τον βρίσκουμε σε μπαχαράδικα)
  •  3 πιπεριές Φλωρίνης** , πολτοποιημένες στον πολυκόφτη
  •  το ξύσμα και ο χυμός από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

 Βήμα 1

Για το κοντοσούβλι από χοιρινό λαιμό με πορτοκάλι και κύμινο, σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε πρώτα τα υλικά της μαρινάδας.

 Βήμα 2

Ρίχνουμε το κρέας και ανακατεύουμε καλά.

 Βήμα 3

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (μάξιμουμ 1 μέρα), να μαριναριστεί.

 Βήμα 4

Βγάζουμε τα κομμάτια από τη μαρινάδα (την οποία κρατάμε κατά μέρος).

Σούβλισμα

 Βήμα 1

Σουβλίζουμε το κρέας σε μια μεγάλη σούβλα, κατάλληλη για κοντοσούβλι, που να χωράει στην ψησταριά μας. Καλό είναι να είναι τετραγωνισμένη για να μη «γυρίζουν» τα κομμάτια όσο γυρνάει η σούβλα.

 Βήμα 2

Περνάμε εναλλάξ τα κομμάτια κρέατος και τις φέτες μπέικον, έτσι ώστε να είναι το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς κενά μεταξύ τους.

 Βήμα 3

Προσέχουμε επίσης να τρυπάμε στο κέντρο του κομματιού, ώστε να γυρίζουν στρωτά και ομοιόμορφα.

 Βήμα 4

Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Ψήσιμο

 Βήμα 1

Στερεώνουμε τη σούβλα σε ένα από τα χαμηλά ράφια της ψησταριάς, δηλαδή κοντά στη φωτιά.

 Βήμα 2

Ψήνουμε για περίπου 2 1⁄2 ώρες, γυρίζοντας τακτικά τη σούβλα. Αλείφουμε τακτικά το κοντοσούβλι με τη μαρινάδα του που αφήσαμε κατά μέρος με ένα πινέλο ή ένα ματσάκι θυμάρι ή ρίγανη.

 Βήμα 3

Δοκιμάζουμε το κοντοσούβλι για να δούμε αν είναι έτοιμο: κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και, αν είναι ψημένο, το βγάζουμε από τη φωτιά.

 Βήμα 4

Βγάζουμε τα κομμάτια από τη σούβλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι.

Μυστικά

*Προτιμάμε στρογγυλό μπέικον, για να καλύπτει καλά την πλαϊνή επιφάνεια του χοιρινού κομματιού και να δίνει λίπος και νοστιμιά κατά τη διάρκεια του ψησίματος **Επιλέγουμε πιπεριές Φλωρίνης φρέσκες στην εποχή τους ή από βαζάκι, στραγγισμένες.

πηγη


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου