Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Τσουρέκι πολίτικο

Υλικά

Τεμάχια: 1

  •  500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1/4 κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας
  •  50 ml (1/4 κούπας) ελαιόλαδο
  •  1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  •  περίπου 200 ml (1 κούπα) χλιαρό νερό
  •  50 γρ. (1/4 κούπας) ζάχαρη
  •  3 κουτ. σούπας μέλι
  •  200 γρ. χαλβάς του μπακάλη με γεύση βανίλια (ή άλλη της αρεσκείας μας), χοντροθρυμματισμένος
  •  50 γρ. καρυδόψιχα, κοπανισμένη
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

Διαδικασία

 Βήμα 1

Για να φτιάξουμε νηστίσιμο τσουρέκι, γεμιστό με χαλβά του μπακάλη και καρύδια, ξεκινάμε διαλύοντας σε ένα μπολ τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλίτσα από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

 Βήμα 2

Αφήνουμε το μπολ κατά μέρος για 10-15 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει η επιφάνεια του υγρού.

 Βήμα 3

Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαστίχα και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε καλά, με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη, μαλακή ζύμη.

 Βήμα 4

Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ. και με πάχος όχι μεγαλύτερο από 1 εκ.

 Βήμα 5

Αλείφουμε το φύλλο με το μέλι. Αν είναι πολύ πηχτό, το ζεσταίνουμε ελάχιστα μέχρι να γίνει λίγο πιο ρευστό και να αλείφεται.

 Βήμα 6

Σκορπίζουμε από πάνω τον χαλβά, τα καρύδια και την κανέλα και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, από τη μακριά πλευρά του.

 Βήμα 7

Τσαλακώνουμε ελαφρά τις άκρες του ρολού, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.

 Βήμα 8

Με ένα ψαλίδι ή με κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε ελάχιστα τα πλαϊνά του ρολού, κατά διαστήματα, για διακόσμηση – προσέχουμε τα κοψιματάκια να είναι μικρά για να μη φτάσουμε στη γέμιση.

 Βήμα 9

Βάζουμε το τσουρέκι σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, το καλύπτουμε χαλαρά με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

 Βήμα 9

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

 Βήμα 10

Ξεσκεπάζουμε το τσουρέκι και το ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

πηγη


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου