Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Χοιρινό με σέλινο, αυγολεμονάτο και κοκκινιστό, από τον Ταΰγετο

Και αυγολέμονο και σάλτσα ντομάτας έχει αυτό το ιδιαίτερο σελινάτο χοιρινό 

    Μερίδες: 6-8

    Υλικά

    •  2 κιλά χοιρινή σπάλα, σε κομμάτια-μερίδες
    •  3 κιλά σέλινο, ψιλοκομμένο
    •  120 ml κρασί ξηρό, ροζέ ή λευκό
    •  2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
    •  1 ντομάτα, τριμμένη (ή 2-3 ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα στον πολυκόφτη, με τα ζουμιά τους)
    •  2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
    •  2 φύλλα δάφνης
    •  2 αυγά
    •  χυμός από 3-4 λεμόνια
    •  500 ml ελαιόλαδο
    •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Διαδικασία

    Βήμα 1

    Για να ετοιμάσουμε το χοιρινό με σέλινο, αυγολεμονάτο και κοκκινιστό, από τον Ταΰγετο σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και το σέλινο και τα ζεσταίνουμε μαζί σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά, ίσα να αχνιστεί το σέλινο και να πέσει ο όγκος του.

    Βήμα 2

    Αποσύρουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε το σέλινο με τρυπητή κουτάλα, αφήνοντάς το να στραγγίξει καλά το λάδι πάνω από την κατσαρόλα, και το ρίχνουμε σε σουρωτήρι.

    Βήμα 3

    Το ξεπλένουμε αμέσως με κρύο, τρεχούμενο νερό για να διατηρήσει το ζωντανό πράσινο χρώμα του και το αφήνουμε στην άκρη.

    Βήμα 4

    Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά.

    Βήμα 5

    Σοτάρουμε το κρέας σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν παντού όλα τα κομμάτια.

    Βήμα 6

    Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την ντομάτα, τον πελτέ, τη δάφνη και αλατοπίπερο.

    Βήμα 7

    Ρίχνουμε περίπου 100 ml νερό, ανακατεύουμε προσεκτικά, αφήνουμε τα υλικά ίσα να αρχίσουν να κοχλάζουν (δεν πρέπει να κάψει το λάδι) και χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, ώστε το υγρό να ανακινείται ελάχιστα.

    Βήμα 8

    Μαγειρεύουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας.

    Βήμα 9

    Προσθέτουμε το σέλινο και μαγειρεύουμε για άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά καλά.

    Βήμα 10

    Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή το σύρμα τα αυγά με τον χυμό λεμονιών.

    Βήμα 11

    Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με κουτάλα της σούπας παίρνουμε όσο περισσότερο από το καυτό ζουμί μπορούμε.

    Βήμα 12

    Το ρίχνουμε πολύ αργά στο αυγολέμονο, χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να ζεσταθεί.

    Βήμα 13

    Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, την ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και τη σείουμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να απλωθεί το αυγολέμονο παντού.

    Σερβίρουμε αμέσως.

    πηγη


    0 Comments:

    Δημοσίευση σχολίου