Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Αγκινάρες α λα πολίτα με πέστο μυρωδικών

Μια εκδοχή ελαφρώς διαφορετική

35′ μαγείρεμα

Σύνολο: 1 ώρα και 10′ Μερίδες: 4

Υλικά

  •  8 αγκινάρες, καθαρισμένες
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  6 φρέσκα κρεμμυδάκια, με το πράσινο μέρος, σε μέτρια κομμάτια
  •  2 πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
  •  6 καρότα, σε φέτες
  •  8-10 κλωνάρια μάραθος, ψιλοκομμένος
  •  χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  200-300 ml ζωμός λαχανικών
  •  ζεστός ή τσάι με άρωμα περγαμόντο ή νερό
  •  60 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πέστο μυρωδικών

  •  1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  10 γρ. φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  •  10 γρ. μυρώνια, ψιλοκομμένα
  •  15 γρ. φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  •  30 γρ. αμύγδαλα
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  100 γρ. γιαούρτι καρύδας (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, αλλά και ντελί)
Διαδικασία

Βήμα 1

Για να ετοιμάσουμε τις αγκινάρες α λα πολίτα με πέστο μυρωδικών σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 6-7 λεπτά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 3 λεπτά.

Βήμα 3

Ρίχνουμε τις αγκινάρες, τις πατάτες, τα καρότα και τον μάραθο και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 4

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό (ή το τσάι), ο οποίος πρέπει να καλύψει τα υλικά μέχρι τη μέση (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό ή ζεστό νερό).

Βήμα 5

Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα σκληρά λαχανικά.

Βήμα 6

Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και δυναμώνουμε τη φωτιά.

Βήμα 7

Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει άλλη μία βράση.

Βήμα 8

Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λαδάκι του και να έχει και λίγο ζουμί.

Βήμα 9

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Πέστο μυρωδικών

Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά εκτός από το γιαούρτι, μέχρι να φτιάξουμε ένα σχετικά σφιχτό μείγμα.

Το μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι καρύδας και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρισμα

Βήμα 1
Βγάζουμε τις πατάτες από το σκεύος, τις βάζουμε σε μια πιατέλα και τις λιώνουμε με πιρούνι.

Βήμα 2

Απλώνουμε τον πουρέ σε όλη την πιατέλα και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και το μισό ξύσμα.

Βήμα 3

Πάνω στις πατάτες αδειάζουμε το υπόλοιπο φαγητό με τα ζουμιά του.

Βήμα 4

Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ξύσμα, ραντίζουμε με το επιπλέον ελαιόλαδο και συμπληρώ- νουμε με κουταλιές πέστο μυρωδικών (η μισή ποσότητα αρκεί, φυλάσσουμε την υπόλοιπη στο ψυγείο για 2-3 ημέρες).

Βήμα 5

Σερβίρουμε αμέσως.


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου