Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Φασολάδα, η διάσημη σούπα

Η φασολάδα είναι μια από τις πιο παραδοσιακές σούπες της ελληνικής κουζίνας. 

Υλικά Συνταγής

  • 3 φλυτζάνια του τσαγιού φασόλια
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 καρότα σε ροδέλες
  • 2 ρίζες σέλινο ψιλοκομμένο
  • 4 κλωνάρια σέλινο
  • 1 κονσέρβα ντομάτα
  • 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Κατ’αρχάς προτιμάμε ελληνικά φασόλια, από ορεινές περιοχές, που είναι καλύτερης ποιότητας και πιο νόστιμα. Μπορείτε να βάλετε ό,τι είδος φασολιού, μικρό ή μεγάλο θέλετε. Αλλά να ξέρετε πως κάθε φασόλι θέλει διαφορετικό χρόνο μαγειρέματος.

Βήμα 2

Επίσης, τα φασόλια θέλουν μούσκεμα πριν το βράσουμε στη φασολάδα μας. Καλό μούσκεμα από βραδύς που λέμε. Δηλαδή παίρνουμε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τα φασόλια μέσα και τη γεμίζουμε νερό, ώστε να καλύψει πλήρως τα φασόλια και να έχει 8-10 εκατοστά νερό από πάνω. Τα αφήνουμε εκεί όλο το βράδυ.

Βήμα 3

Την επόμενη μέρα, πετάμε το νερό και πλένουμε καλά τα φασόλια.

Βήμα 4

Βάζουμε πάλι νερό στην κατσαρόλα και κάνουμε το λεγόμενο πρωτοβράσιμο, χωρίς αλάτι. Δηλαδή τα βράζουμε για 10-20 λεπτά και μετά πετάμε και εκείνο το νερό. Γενικά ο κανόνας στα φασόλια είναι: τα βράζουμε για λίγο σε καθαρό νερό και μετά τα μαγειρεύουμε στη φασολάδα σε άλλο νερό. Αν δεν το κάνουμε αυτό, η φασολάδα μας θα έχει τις γνωστές ανεπιθύμητες παρενέργειες («φούσκωμα» κλπ)

Βήμα 5

Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία, βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (δεν το καίμε!) και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Βήμα 6

Έπειτα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια και τα υπόλοιπα λαχανικά, μαζί με αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 7

Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα τα φασόλια.

Βήμα 8

Καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει καλά. Το μυστικό της φασολάδας, φίλοι μου, είναι το αργό μαγείρεμα – όπως πρέπει να κάνουμε πάντα αν θέλουμε καλό φαγητό.

Βήμα 9

Αυτό είναι όλο! Η παραδοσιακή φασολάδα μας, ζεστή και πεντανόστιμη, είναι έτοιμη να την φάμε με ωραίο ψωμάκι, ρέγγα, ελιές, τουρσιά ή όποια σαλάτα εποχής θέλουμε!

πηγη


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου