Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ολοκληρωμένο μενού για τον Αγίου Βαλεντίνου

Ρομαντικό δείπνο για δύο

                                                                      Ορεκτικό

Κρεμ μπρουλέ με παρμεζάνα

Υλικά

  • 400ml κρέμα γάλακτος
  • 6 κρόκους αβγού
  • 4-5 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ή βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 6 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • λίγη παρμεζάνα τριμμένη, για πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε το σκόρδο στη μέση και τρίβετε έξι πυρίμαχα πιάτα για κρεμ μπριλέ.

Βήμα 2

Βράζετε την κρέμα γάλακτος. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε ζωηρά τους κρόκους, ελαφρά χτυπημένους. Προσθέτετε το μαϊντανό, το καγιέν και την παρμεζάνα. Αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3

Μοιράζετε τις λιαστές ντομάτες στα πυρίμαχα πιάτα και ρίχνετε από πάνω το μίγμα της κρέμας. Βάζετε τις κρέμες σε προθερμασμένο φούρνο στους 110°C και τις ψήνετε για 50 λεπτά.

Βήμα 4

Πριν τις σερβίρετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με παρμεζάνα και τις βάζετε στο γκριλ για μερικά λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά (ή τις ροδίζετε με φλόγιστρο). Σερβίρετε τις κρέμες ζεστές λίγα λεπτά αφού τις βγάλετε από το φούρνο, σαν ορεκτικό.

                                                                     Σαλάτα 

Iceberg σαλάτα με ρόδι και καρύδια

Υλικά συνταγής
  • 1 μαρούλι iceberg μεγάλο
  • ½ ρίζα μαρούλι ή σγουρή σαλάτα
  • ½ ρόδι (οι σπόροι του)
  • ½ φλιτζ. καρύδια σπασμένα
  • ½ φλιτζ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 3 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • πιπέρι
Βήμα 1

Χτυπάμε με σύρμα το ελαιόλαδο, τη κρέμα βαλσαμικού, το χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Θέλουμε να έχουν παχύρευστη μορφή.

Βήμα 2

Σε μεγάλη μπασίνα κόβουμε το iceberg και το μαρούλι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως.

                                                             Κυρίως πιάτα

Κοτόπουλο γλυκόξινο

Υλικά
  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο Νιτσιάκος
  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε ροδέλες
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 200ml κρασί γλυκό
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
Για το σερβίρισμα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • λίγο σουσάμι καβουρδισμένο
Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τα φιλέτα σε μικρές μπουκιές. Σε ένα μπολάκι ρίχνετε τη σάλτσα σόγιας, τα δύο είδη ξιδιού, την κέτσαπ και τα χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι. Αφήνετε κατά μέρος.

Βήμα 2

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (ή σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα) ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κοτόπουλο και το κρεμμύδι για 4 - 5 λεπτά, μέχρι τα κομμάτια του κοτόπουλου να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Βήμα 3

Προσθέτετε το τζίντζερ, ανακατεύετε απαλά και σβήνετε με το κρασί. Μαγειρεύετε για περίπου 4 λεπτά, μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί, ανακατεύοντας συνέχεια.

Βήμα 4

Ρίχνετε το μίγμα ξιδιών και σόγιας, χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύετε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώσπου η σάλτσα να σκουρύνει και να σιροπιάσει. Τέλος, ρίχνετε το μέλι, ανακατεύετε απαλά για να διαλυθεί και μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά.

Βήμα 5

Σερβίρετε το γλυκόξινο κοτόπουλο επάνω σε βρασμένο ρύζι μπασμάτι και πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το σουσάμι.

                                                                    Για Γλυκο

Cupcake πραλίνας του 5λέπτου


Υλικά για ένα cupcake
  • 1 αυγό
  • 4 κουτ. γλυκού άλειμμα πραλίνας
Διαδικασία

Βήμα 1
Χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολ και στη συνέχεια ρίχνουμε το άλειμμα πραλίνας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Παρόλο που δεν έχουμε αλεύρι, το γλυκάκι θα φουσκώσει λιγάκι, οπότε το τοποθετούμε σε μια ατομική φόρμα για σουφλέ.

Βήμα 2

Βάζουμε το κέικ στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες. Το σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου